Quantcast
Channel: Vilket Sverige vill du ha 2025? » Erika Karlenius
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Gröna Studenter väcker frågan om en ny nationalekonomi

0
0

Samtidigt som många politiker och ekonomer drar en lättnadens suck över att den ekonomiska krisen är förbi och svenskarna har börjat konsumera igen pressas många av våra ekosystem till bristningsgränsen. Men har de liberala politiska krafterna verkligen ensamrätt på nationalekonomin? Vilka andra synsätt kan vi ta fasta på för att istället använda ekonomiska teorier som ett medel för ekologisk hållbarhet? För att fördjupa diskussionen valde Gröna Studenter i år att arrangera ett seminarium om olika perspektiv på nationalekonomin.

I panelen deltog Erika Karlénius, Gröna Studenters språkrör, Markus Larsson som bland annat skrivit läroboken Hållbar utveckling och ekonomi inom planetens gränser och Dany Kessel, en av författarna bakom den nyutkomna och kritikerrosade Nationalekonomi för vänstern.

Seminariet inleddes med en diskussion om problematiken kring den neoklassiska dominans som råder på grundnivån i ekonomiutbildningen. Panelen var eniga om att de olika verktyg och teorier som behövs för att fördjupa nationalekonomins meningsfullhet även inom jämställdhets- och hållbarhetsrelaterade diskussioner, redan existerar. Tyvärr hamnar fokus på andra områden i de ekonomiska utbildningarna, särskilt på grundnivå. Det saknas helt enkelt i många fall kritiskt perspektiv.

När frågan om den ekonomiska tillväxtens förenlighet med hållbar utveckling kom på tal höll deltagarna med om att ekonomisk tillväxt är problematisk, men var något oense kring hur vi bäst kan hantera detta. Erika Karlénius tyckte att fokuseringen på tillväxt är problematisk men sa också att synen på tillväxt måste nyanseras, även bland tillväxtkritiker:
- En del av den tillväxt vi har drivs av teknisk utveckling och innebär att vi blir mer effektiva i vår resursanvändning vilket ju är något positivt. Jag tycker att vi ska sträva mot långsiktig hållbarhet och gröna investeringar. Om detta visar sig leda till någon procents tillväxt så låt gå. Men tillväxten i sig ska inte vara målet.

Under samtalets avslutande del diskuterade panelen hur nationalekonomin ska hantera värden som inte ges ett naturligt inneboende värde på marknaden idag, alltså om vi ska sätta ett monetärt värde på saker som naturtillgångar och biologisk mångfald. Även publiken var mycket engagerade i samtalet som kom att kretsa kring om vi ska acceptera marknadens synsätt, att allt har ett pris. Att låta marknaden sätta upp spelreglerna är problematiskt, men samtidigt riskerar vi att det som inte mats monetärt inte får något värde överhuvudtaget.

Slutligen poängterades vikten av att peka på de alternativ som finns och på att det finns incitement för förändring – det som krävs är en stark politisk vilja, både underifrån, från våra ekonomstudenter och utbildningar men också politiska företrädare. Ekonomi är inte ett mål utan ett medel för att skapa det samhälle vi vill leva i.

Håller du med?

Erika Karlénius – Språkrör för Gröna Studenter
Malene Jensen – Ordförande för Gröna Studenters forskningspolitiska nätverk


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images